tisdag 31 juli 2012

PÅ MIN ÖNSKELISTA

Tänkte (som så många andra bloggare) börja skriva ett återkommande inlägg, nämligen "På min önskelista". Jag kommer alltså skriva om böcker som jag önskar att jag ägde och varför. Är kanske lite extra inspirerad just nu eftersom min födelsedag inte är allt för långt bort :)


Först ut har vi Clockwork Angel av Cassandra Clare!

Jag gillar verkligen Clares andra serie "The mortal instruments". Än så länge har jag bara läst de tre första böckerna i serien, men de ger mig nästan samma känsla som Harry Potter. Direkt man öppnar boken och börjar läsa så känner man sig som hemma, och det finns ingen bättre känsla än så när man läser en bok tycker jag.

Clockwork Angel är första boken i en triologi som utspelar sig innan "The mortal instruments", och det lockar mig otroligt mycket just nu. Jag är inne i en fas där jag nästan enbart vill läsa böcker som utspelar sig förr i tiden, och att boken då dessutom är skriven av Cassandra Clare är verkligen pricken över i.

fredag 27 juli 2012

LEGEND - MARIE LU

295 sidor
Språk: Engelska
Serie: Legend #1
Citat: "Each day means a new
 twenty-four hours. Each day
means everything's possible again.
You live in the moment,
you die in the moment,
you take it all one day at a time."
"What was once the western United States is now home to the Republic, a nation perpetually at war with its neighbors.

Born into an elite family in one of the Republic's wealthiest districts, fifteen-year-old June is a prodigy being groomed for success in the Republic's highest military circles.

Born into the slums, fifteen-year-old Day is the country's most wanted criminal. But his motives may not be as malicious as they seem. "

Jag erkänner att anledningen till att jag ville läsa den här boken hade mycket att göra med att den jämfördes med hungerspelen. Så efter att jag hade sett några recensioner så beställde jag den i våras, men så gjorde jag det stora misstaget att läsa baksidetexten. (Inte den som jag har lagt upp här) Där stod det något som jag trodde hade spoilat hela boken för mig, så därför blev den stående i bokhyllan ända fram till nu.

Men herregud vad glad jag är att jag äntligen plockade upp den här boken! Jag vet inte vart jag ska börja, jag älskar i princip allt med denna berättelse. Det är tragiska händelser och starka karaktärer. Jag vill läsa fortsättningen nu direkt, men Prodigy kommer ut först i januari, så jag har inget annat val än att vänta.

Som tur är tycker jag inte att den har några likheter med hungerspelen, åtminstone inga avgörande såna. Sen känns det ju som att alla dystopier bygger på mer eller mindre samma story, men uppenbarligen har jag inte tröttnat på det än, för det var länge sen jag läste ut en bok såhär fort.

Boken är baserad på Les Misérables, är det någon som har läst den? Något annat som jag tycker är lite roligt är att när författaren beskrev Days utseende så hade hon en ung Leonardo DiCaprio i åtanke, bara det är väl anledning nog till att läsa den?

Jag kan väl inte göra annat än att hålla med citatet på framsidan; Gillade ni hungerspelen så bör ni gilla Legend också!

L L L L +

SHAKESPEAR AND COMPANY

Att besöka Paris har länge varit en dröm för mig. Det finns så mycket i den staden som har lockat mig, och nu har jag hittat ännu en. Nämligen bokhandeln Shakespear and Company.

Varför finns inte bokhandlar som denna i Sverige? Och om de finns, snälla berätta för mig var jag kan hitta dem..

Jag vill dit NU!



tisdag 24 juli 2012

OKEJ?

Jag vet att många ser fram emot J.K Rowlings nya bok som släpps i september, och detta vet förstås bokaffärerna också. Och det verkar som att de kommer att utnyttja det fullt ut.

Jag kollade precis på adlibris hemsida, och där kommer den billigaste boken att kosta 221 kronor. Nog för att många vill ha boken men det finns väl ändå någon måtta på vad folk betalar för en bok? Speciellt med tanke på att den kostar 170 kr på bokus (jag som egentligen inte gillar bokus).

Nej, det får nog bli en beställning från amazon i september har jag en känsla av, där kostar boken runt hundralappen. Och det finns ändå så många böcker jag vill ha, så det kommer inte att vara några problem att få gratis frakt. (Jag har ju dessutom köpförbud fram till min födelsedag, så det passar ju ganska bra med en stor beställning då)

BORN WICKED - JESSICA SPOTSWOOD

330 sidor
Språk: Engelska
Serie: The Cahill Witch Cronicles
Citat: “No matter how safe and
beautiful it is, a cage is still a cage.”
""Blessed with a gift..."cursed" with a secret." 

Everybody knows Cate Cahill and her sisters are eccentric. Too pretty, too reclusive, and far too educated for their own good. But the truth is even worse: they're witches. And if their secret is discovered by the priests of the Brotherhood, it would mean an asylum, a prison ship - or an early grave.

Before her mother died, Cate promised to protect her sisters. But with only six months left to choose between marriage and the Sisterhood, she might not be able to keep her word . . . especially after she finds her mother's diary, uncovering a secret that could spell her family's destruction. Desperate to find alternatives to their fate, Cate starts scouring banned books and questioning rebellious new friends, all while juggling tea parties, shocking marriage proposals, and a forbidden romance with the completely unsuitable Finn Belastra.

 If what her mother wrote is true, the Cahill girls aren't safe. Not from the Brotherhood, the Sisterhood - not even from each other."

Jag ska villigt erkänna att när jag köpte den här boken så var det till stor del beroende på utsidan. Det enda jag egentligen visste om den var att den skulle handla om häxor. Det tog mig ett tag att komma in i boken, men det berodde mest på att jag egentligen inte hade tid att läsa och därför var lite stressad i början.

När jag väl kom in i boken så blev jag dock väldigt positivt överraskad, för jag märkte ganska snabbt att jag verkligen gillade berättelsen. Det är en sån bok som man plockar upp vid varje tillfälle som ges, även om det bara handlar om några minuter.

Den kanske inte är riktigt lika fartfylld som många andra böcker, men det blir aldrig tråkigt, för man sitter hela tiden och gissar vilka som går att lita på eller ej.

Jag känner att jag egentligen inte har så mycket att säga, förutom att jag verkligen gillade boken och jag skulle gärna påbörja del två direkt om det var möjligt. Tyvärr såg jag att den inte kommer släppas förrän i juni nästa år! Känns som en hel evighet dit. Däremot verkar det enligt författarens hemsida som att Rabén och Sjögren ska ge ut boken på svenska!

L L L L

söndag 22 juli 2012

KALENDERJAKTEN


När augusti närmar sig så är det alltid dags för en ny kalender, men i år hade de gjort om min favorit så jag var tvungen att leta efter en ny variant. Och det var då jag hittade denna underbara bokkalender på akademibokhandeln.

De hade även skrivblock m.m som alla var inspirerade av en gammal boksamlares allra vackraste böcker, och jag fick god lust att köpa allihop bara för att låta dem stå i bokhyllan. Tänk vilken lycka om man skulle kunna hitta liknande böcker som faktiskt är gamla!

fredag 20 juli 2012

INSURGENT - VERONICA ROTH

525 sidor
Språk: Engelska
Serie: Divergent #2
Citat: “Got that gun?” Peter says to Tobias.
“No,” says Tobias, “I figured
I would shoot the bullets
out of my nostrils, so I left it upstairs.”

Recension från: 2012-06-13
Ingen beskrivning eftersom detta är del två i en serie.

Divergent
är den bästa bok jag har läst hitills i år, så jag har verkligen längtat efter att få läsa denna uppföljare. Och även om det är svårt att nå upp till samma nivå som Divergent, så tycker jag att det är ett bra försök.

Bok två i en triologi brukar nästan aldrig bli lika bra som den första, eftersom den bara "bygger vidare" på någonting och får inget riktigt slut. Men den här boken har fortfarande samma känsla som Divergent, och jag älskar språket och karaktärerna. Dock var det lite svårt för mig att hålla reda på vilka alla var, eftersom det var ett tag sen jag läste första boken. Så jag rekommenderar verkligen att läsa dem någorlunda tätt.

Dessutom så tappade jag intresset lite i slutet, eller jag kom av mig i läsningen rättare sagt, så det tyder på att den inte var riktigt lika beroendeframkallande som sin föregångare. Men överlag så njöt jag verkligen av att läsa boken, och jag ser väldigt mycket fram emot sista delen.

Jag känner mig inte lika exalterad över denna bok helt enkelt, därför är det väldigt svårt att sätta ett rättvist betyg eftersom man jämför böckerna med varandra, och på så vis blir denna bok lite av en besvikelse. Men jag vill ändå göra klart för alla att det är en riktigt bra bok, bara inte lika bra...

L L L L -

(Ett litet minus eftersom jag tappade intresset på slutet, även om det kanske inte var bokens fel...)

RALPH'S PARTY - LISA JEWELL


358 sidor
Språk: Engelska
Citat: "I read a quote once, can't
remember who by, but they said
that friends aren't necessarily
the people you like the best, they're
just the people who got there first."

Recension från: 2012-06-19
"Meet the residents of 31 Almanac Road. Ralph and Smith are flatmates and best mates until, that is, the gorgeous Jemima moves in. And suddenly they're bickering about a lot more than who drank the last beer. Of course, Jem knows that one of them is the man for her but is it Ralph or Smith?

Upstairs, Karl and Siobhan have been happily unmarried for fifteen years until, that is, Cheri moves into the flat above theirs. Cheri's got her eye on Karl and doesn't see why she should let a little thing like his girlfriend stand in her way. Sooner or later its all got to come to a head and what better place for tears and laughter, break ups and make ups than Ralph's party?"

Mjaaaeeee. Det är vad jag tyckte om den här boken. Jag fastnade för karaktärerna, jag ville veta hur allt skulle sluta, så därför har jag faktiskt knappt lagt den ifrån mig. Och det är ju ett gott tecken, men det blev tyvärr lite väl segt ibland.

För jag orkar faktiskt inte läsa två hela sidor om vilka sorters grönsaker de säljer i affären. Det var alldeles för långa och detaljerade beskrivningar av saker som helt enkelt inte hade någon betydelse. Så jag kom faktiskt på mig själv med att skumma igenom texten ibland när det blev för långdraget, och det är ju inte ett bra tecken.

Så lite besviken måste jag erkänna att jag är. Jag fick aldrig de där "pirriga" känslorna som jag tycker att man ska få av en bra chick lit. Den är definitivt inte lika bra som thirty-nothing, men detta är också hennes första utgivna bok, så man kanske får inse att hon har utvecklats sen dess. Det finns faktiskt en fortsättning på denna bok, After the party, som kom ut nyligen, så vi får se om jag kommer att läsa den eller inte.

L L L

MY SOUL TO TAKE - RACHEL VINCENT


343 sidor
Språk: Engelska
Serie: Soul Screamers #1
Recension från: 2012-05-12
"There is something very wrong with Kaylee Cavanaugh: she senses when someone near her is about to die. And when that happens, a force beyond her control compels her to scream bloody murder. Kaylee just wants to enjoy having caught the attention of the hottest guy in school. But a normal date is hard to come by."

Jag vet inte hur länge jag har hållit på med den här boken nu, 2-3 veckor snart? Men nu går det inte längre, jag är beredd att ge upp. Något som jag nästan aldrig gör, och eftersom jag har del 2 och 3 i denna serie så känns det ännu mer surt. Just därför har jag verkligen försökt att läsa färdigt den, men det har istället resulterat i att jag slutat läsa helt och hållet.

Så varför gillar jag inte den här boken när så många andra verkar göra det? (Det är som Nightshade all over again.)

Storyn i sig är faktiskt helt okej, men det jag saknar är trovärdigheten. Och då syftar jag inte på att det finns andra varelser än människor i boken, utan på kärleken. Det gick på tok för fort fram, jag menar, vem berättar allt om ens "något" konstiga förmågor för någon man precis har träffat? Och när man får veta att man inte är en vanlig människa, så bara accepterar man det direkt utan att ifrågasätta?

Jag kan inte direkt förklara. Men jag bara satt och störde mig på att allt gick så fort fram hela tiden.. Jag vill verkligen inte ge upp, för jag har bara 100 sidor kvar, men det finns så många andra böcker som ligger och väntar på mig som jag hellre vill läsa just nu. Vi får väl se om jag någon gång tar mig igenom hela eller inte...


UPDATE: Så jag kunde inte riktigt leva med beslutet att lägga undan boken trots allt. Jag bestämde mig för att "bara läsa några sidor till", och sen bara flöt det på ända till slutet. Så kanske var det jag som aldrig gav boken en riktig chans. För nu tyckte jag faktiskt att den blev bra, fast man kan ifrågasätta hur högt iq huvudpersonen har... 

L L +

FRUSET BLOD - RICHELLE MEAD

336 sidor
Språk: Svenska
Serie: Vampire Academy #2
Recension från: 2012-05-20
Detta är del två i en serie, så för att inte spoila er skriver jag istället vad som står om den första boken i serien (Törst).

"Efter två år på rymmen är Rose och Lissa tillbaka på S:t Vladimirs skola - en ganska ovanlig internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer.

Lugna, eftertänksamma Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga strigoi, de farligaste och mest blodtörstiga av alla vampyrer.

I hetsiga och rappkäftade Rose Hathaways ådror flyter människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Hon är en dhampir, och hon är Lissas bästa vän. De onda strigoi har svurit att Lissa ska bli en av dem, och det är Roses uppgift som beskyddare att försvara Lissa - till varje pris."


Det här är en sån serie som väldigt många verkar tycka riktigt bra om. Jag själv tycker mest att det är en lättläst bok som fördriver tiden, men inte så mycket mer än så.

Språket är hemskt! Jag vet inte om det är den svenska översättningen som är ovanligt usel, eller om det är lika hemskt i orginalboken. Meningarna känns så, overkliga. Ibland tänkte jag verkligen "Vem pratar så!?!?", och det fanns även en hel del slarvfel.

Men om man bara lyckas se förbi det, så är det som sag en väldigt lättläst bok med lagom spännande handling. En sån bok som man inte behöver sträckläsa, men som ändå är nog bra att det känns lockande att plocka upp den igen. Helt okej, känns som en bra sammanfattning..

L L L

SKUGGKYSST - RICHELLE MEAD

459 sidor
Språk: Svenska
Serie: Vampire Academy #3
Recension från: 2012-05-28
Ingen beskrivning av denna bok eftersom det är del tre i en serie.

Jag håller fast vid vad jag har sagt om de tidigare böckerna i serien. Även denna bok är helt okej, men inte så mycket mer än så.

Någon gång ibland så vill man bara läsa en bok som är lätt att ta sig igenom, lagom spännande och som man inte behöver bry sig så mycket om efter att boken är slut. Det här är precis en sån serie för mig. Och jag kan tycka att det är väldigt skönt, det var precis det jag behövde just nu. Att bara låta sidorna flyga förbi utan att egentligen bry mig så mycket om vad som händer.

Däremot måste jag säga att det har byggts upp väldigt bra inför nästa bok, och nu är jag riktigt sugen på att få veta vad som ska hända... Men de tre följande böckerna får helt enkelt vänta lite nu, eftersom jag först ska ta mig an Insurgent och efter det kanske det blir en paus i ya-läsandet eftersom jag gärna vill läsa lite deckare under sommaren.

Hur som helst, betyget blir som vanligt för denna serie:

L L L

NIGHTSHADE - ANDREA CREMER

452 sidor
Språk: Engelska
Serie: Nightshade 1
Citat: "The relationship of a girl and
her favorite novel can be complex indeed
"
Recension från: 2012-04-4
"Calla Tor has always known her destiny: After graduating from the Mountain School, she'll be the mate of sexy alpha wolf Ren Laroche and fight with him, side by side, ruling their pack and guarding sacred sites for the Keepers. But when she violates her masters' laws by saving a beautiful human boy out for a hike, Calla begins to question her fate, her existence, and the very essence of the world she has known. By following her heart, she might lose everything- including her own life. Is forbidden love worth the ultimate sacrifice?"

Allt jag har läst om denna bok har varit positivt, och eftersom jag kände för ett säkert kort så började jag läsa denna. Och efter de första 50 sidorna så kände jag att det här kommer nog att bli riktigt bra, så jag beställde faktiskt uppföljaren direkt (eftersom jag ändå gjorde en stor beställning på amazons rea).

Men, det här var verkligen ingen favorit hos mig. Som ni ser är boken drygt 450 sidor lång, och som jag sa var de första 50 sidorna bra. Sen var det 350 sidors otroligt tråkigt kärleksdrama, och sen var de sista 50 sidorna bra igen. Jag plågade mig verkligen igenom den här boken, och jag ville inget hellre än att den skulle ta slut. Men eftersom jag redan hade beställt del två så ville jag ändå läsa klart den ifall den blev bättre.

Men när man tycker att det är plågsamt att läsa en bok så är det någonting som är fel. Så nej, jag tänker inte hylla denna bok. Jag tycker att det är konstigt att så många andra har gjort det, kanske var jag bara inte på humör för en sån här bok?

Jag ger den ändå en bonus för att början och slutet var bra, men det väger inte upp för de 350 sidorna i mitten som var en enda stor gäspning.

L L +

DELIRIUM - LAUREN OLIVER

441 sidor
Språk: Engelska
Serie: Delirium #1
Citat: “It's so strange how life works:
You want something and you wait and wait
and feel like it's taking forever to come.
Then it happens and it's over
and all you want to do is
curl back up in that moment
before things changed.”

Recension från: 2012-04-14
"Förr i tiden var kärlek det viktigaste i världen. Människor gjorde vad som helst för den. De kunde ljuga för kärlekens skull. Till och med döda.

Men allt är annorlunda nu. Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton.

Ett liv utan kärlek är ett liv utan smärta. Det är tryggt, förutsägbart och lyckligt.

Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara?"


Kärlek klassas alltså som en sjukdom som går att bota. Låter det konstigt? Det tyckte jag med. Men när man får veta varför så låter det inte så tokigt längre. Jag skulle förstås inte vilja leva så, men man kan ändå förstå till viss del varför det har blivit som det blivit.

Jag gillar verkligen den här boken. Det var en sån bok när man visste redan efter några sidor att man skulle älska, och man ville hela tiden veta hur det skulle gå. Det fanns dock en period efter drygt 300 sidor när det gick lite trögt, och jag kände ingen riktig läslust. Men om det berodde på mig eller boken kan jag inte svara på.

Hur som helst så kom den igång igen, och på slutet var det så spännande att jag läste så fort att jag förmodligen missade hälften av vad som stod, bara för att jag skulle få veta vad som hände! Och nu vill jag bara beställa den andra boken, Pandemonium, så att jag får veta mer! Men jag kommer nog att avvakta, för jag har hört att slutet i den boken är ännu värre, och sista delen kommer inte ut förrän i februari nästa år.

Men detta är en bok som jag definitivt tycker att ni ska läsa! Den kom ut på svenska i maj iår, och kommer som film nästa år. Och betyget blir (som vanligt?):

L L L L

CITY OF GLASS - CASSANDRA CLARE

541 sidor
Språk: Engelska
Serie: Ther Mortal Instruments #3
Citat: “Jace shook his blond head in exasperation.
"You had to make a crazy jail friend, didn't you?
You couldn't just count ceiling tiles
or tame a pet mouse like normal prisoners do?”

Recension från: 2012-04-22
Avslöjar ingen handling om denna bok eftersom det är tredje delen i en serie.

Den här boken har stått i min bokhylla ett tag nu. Och trots att jag verkligen gillade de första böckerna, så har det tagit emot att påbörja denna tegelsten.

Så jag läste tre sidor, och tänkte att nej, jag väljer en annan bok. Men sen läste jag några sidor till, och då var jag fast. Jag kan inte annat än älska dessa böcker, och jag skulle verkligen vilja kunna förklara i ord vad det är som gör dem så bra, men det går bara inte.

Karaktärerna, skrivsättet, stämningen. Allting gör att man bara inte vill lägga ifrån sig den. Det är en sån bok där sidorna bara flyger förbi och tillslut inser man att den snart är slut, men man förstår inte att tiden har gått.

Vad resterande tre böcker i serien kommer att handla om vet jag inte, men det ska verkligen bli kul att se om de håller samma nivå som de tre första böckerna.

L L L L

CITY OF ASHES - CASSANDRA CLARE

453 sidor.
Språk: Engelska
Citat: "She'd cried loudly enough that the man
sitting across from her had offered her a tissue,
and she'd screamed, What do you think you're
looking at, jerk?
at him, because that was what
you did in New York."

Recension från: 2012-03-12
Eftersom det här är del 2 i en serie (The mortal instruments) så tänker jag inte skriva med baksidetexten eftersom jag inte vill förstöra första serien för er som vill börja läsa den.

Även om den här boken inte innehöll lika många twister eller spänningsmoment som den första boken, så kunde jag inte sluta läsa den. För jag är så fast i dessa karaktärer att jag bara måste veta vad som händer! Det är någonting med sättet som Clare skriver på, och karaktärerna, som gör att det inte går att lägga undan boken. Trots att boken inte var jättespännande när man tänker efter.

Jag hoppas dock att tredje boken ska vara lite mer som den första, och trots att jag väldigt gärna vill läsa den så tror jag att jag ska pausa denna serie och låta allting smälta in lite innan jag påbörjar fortsättningen.

Eftersom jag endast bedömer boken utifrån nöjet jag får av att läsa den, och inte går in lika detaljerat på saker som vissa andra gör, så får det helt enkelt bli:

L L L L

WITHER - LAUREN DESTEFANO

358 sidor
Språk: Engelska
Citat: "Eventually I realize that I am
holding on to him just as tightly as he
holds on to me. And here we are:
two small dying things, as the world
ends around us like falling autumn leaves."

Recension från: 2012-03-19
"By age sixteen, Rhine Ellery has four years left to live. She can thank modern science for this genetic time bomb. A botched effort to create a perfect race has left all males with a lifespan of 25 years, and females with a lifespan of 20 years. Geneticists are seeking a miracle antidote to restore the human race, desperate orphans crowd the population, crime and poverty have skyrocketed, and young girls are being kidnapped and sold as polygamous brides to bear more children.

When Rhine is kidnapped and sold as a bride, she vows to do all she can to escape. Her husband, Linden, is hopelessly in love with her, and Rhine can't bring herself to hate him as much as she'd like to. He opens her to a magical world of wealth and illusion she never thought existed, and it almost makes it possible to ignore the clock ticking away her short life. But Rhine quickly learns that not everything in her new husband's strange world is what it seems."

Om jag skulle beskriva denna bok med ett enda ord så skulle det vara vacker. Vilket är väldigt märkligt egentligen eftersom framtiden enligt DeStefano är allt annat än vacker. Men det var trots allt ganska skönt att få läsa en hyfsat vanlig bok igen, och trots att det inte händer så mycket i boken egentligen, så blir det aldrig tråkigt att läsa. Jag fastnade verkligen för karaktärerna och jag ville veta hur det skulle gå för dem allihop. (Vilket man såklart inte fick veta eftersom detta är första delen i en triologi).

Så om ni känner för en lite annorlunda kärlekshistoria som utspelar sig i en väldigt dyster framtid - läs denna! I nuläget kan jag tycka att det känns lite mycket med tre böcker i denna serie, men jag kanske ändrar mig efter att ha läst del två, som heter Fever. Förhoppningsvis blir det ganska snart, men just nu känner jag för något med lite mer spänning i och därför har jag påbörjat The maze runner av James Dashner.

L L L (L)

THE MAZE RUNNER - JAMES DASHNER

374 sidor
Språk: Engelska
Citat: “Shouldn't someone give
a pep talk or something?"
Minho asked, pulling Thomas's
attention away from Alby.
"Go ahead" Newt replied.
Minho nodded and faced the crowd.
"Be careful," he said dryly.
"Don't die.”
  
Recension från: 2012-03-26
"When the doors of the lift crank open, the only thing Thomas remembers is his first name. But he's not alone. He's surrounded by boys who welcome him to the Glade - a walled encampment at the centre of a bizarre and terrible stone maze. Like Thomas, the Gladers don't know why or how they came to be there - or what's happened to the world outside."

Jag gillade verkligen den här boken, det var spännande från början till slut, och det var hela tiden så många frågor som man väntade på att få svar på. Det var dessutom roligt att det var en kille som var huvudpersonen, för de senaste böckerna jag har läst har handlat om tjejer.

Det enda som jag egentligen har att gnälla på, var att boken faktiskt kändes lång. Det tog så lång tid för mig att ta mig igenom den, trots att den inte är längre än andra böcker jag läser. Men det kan ha mindre att göra med boken, och mer att göra med mitt beslut att inte köpa fler böcker förrän jag har läst ut de jag redan har. (Vilket är jobbigare än man skulle kunna tro).

Pluspoäng för att det är en (för mig) annorlunda historia, och det kändes skönt att inte behöva störa sig på att författaren har lånat saker från andra böcker.

Så vill ni ha en bok som är spännande rakt igenom, med mer inriktning på själva historien i sig än kärleksrelationer, så tycker jag definitivt att ni ska läsa denna!

L L L L

GAMLA RECENSIONER

Som ni kanske har sett så har jag börjat föra över recensioner från den gamla bloggen. Dock så var jag väldigt kortfattad när jag skrev mina första recensioner, så jag kommer bara att överföra de som har samma struktur som jag använder mig av nu.

Det betyder tyvärr att pärlor som exempelvis "Divergent" och "Jellicoe Road" inte följer med, så vill ni läsa dessa måste ni kolla på min andra blogg. (Om jag inte läser om dem och skriver nya recensioner vill säga.)

CITY OF BONES - CASSANDRA CLARE

485 sidor
Språk: Engelska
Citat: "And when I saw him lying dead in a pool
of his own blood, I knew then that I hadn't stopped
believing in God. I'd just stopped believing God
cared."

Recension från: 2012-02-29
"Sixteen-year-old Clary Fray is an ordinary teenager, who likes hanging out with her friends. But everything changes the night she witnesses a murder, committed by a group of teens armed with medieval weaponry. The murderous group are Shadowhunters, secret warriors dedicated to driving demons out of this dimension and back into their own. "

Det första jag tänkte efter att ha läst några sidor i denna bok, var att det kändes som att komma hem. Jag kände hur jag kurade ner mig i sängen och verkligen slukade varenda detalj, för jag tyckte att det påminde mig lite om Harry Potter.

Efter några sidor till, började dock liknelserna till Harry Potter bli lite för många, och det blev lite av en suck varje gång jag hittade en ny detalj som kändes kopierad. För att nämna några exempel (utan att spoila):
- Vanliga människor kallas i Harry Potter för "Muggles", här kallades de "Mundanes".
- Den onda som ska bekämpas kallas i HP "Voldemort", här kallas han "Valentine". Och båda bildade en grupp av människor, som avgudade honom, och vars syfte var att göra världen "pure", dock från olika saker.

Det finns som sagt fler liknelser, men jag vill inte avslöja för mycket för er som planerar att läsa boken. Men när jag väl lyckades sluta jämföra böckerna, och acceptera detta som en egen bok, så sögs jag in i en fantastisk berättelse. Och den blev bara bättre och bättre desto mer jag läste, så jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen!

L L L L

torsdag 12 juli 2012

COVER REVEAL



Detta är en serie som jag har varit intresserad av länge, det är nämligen en prequel till "The mortal instruments", en serie som jag verkligen gillar. Nu har omslaget till den sista delen "Clockwork Princess" släppts, och jag tycker att det är så snyggt!

Nu blev jag ännu mer peppad på att börja läsa denna serie, speciellt nu eftersom jag är inne i en period där jag vill läsa böcker som utspelar sig förr i tiden.

DEN MAN ÄLSKAR - EMILY GIFFIN

362 sidor
Språk: Svenska
"Ellen Dempsey har allt: en våning i New York, en framgångsrik karriär som fotograf, och inte minst underbare maken Andy. Ellens äktenskap inte bara verkar perfekt, det är perfekt.

Men tre månader in i det lyckliga äktenskapet springer Ellen på Leo - första kärleken som bara försvann ur hennes liv efter ett bråk en nyårsnatt för sju år sedan. Leo, som helt utan förklaring lämnade henne hjärtekrossad och bitter. Det ena leder till det andra. Ellen börjar ifrågasätta det liv som hon lever tillsammans med Andy ... För om Andy är den stora kärleken, varför kan hon då inte glömma Leo?"

Jag hade föreställt mig att denna bok skulle vara lite Marian Keyes aktig, men jag kan bara konstatera att jag hade väldigt fel. Hade det inte varit för att jag inte hade någon mer bok med mig på resan, så vet jag inte ens om jag hade läst klart den.

Huvudpersonen Ellen är helt enkelt bedrövlig. Jag kan nästan gå så långt som att säga att jag hatade henne. Man förstår inte varför hon gör som hon gör, och under hela boken så vill man bara knäppa henne på näsan för att hon är så dum hela tiden.

Dessutom tycker jag att det finns ett krav på såna här böcker, det måste finnas minst en kille i boken att swoona över. Och varken Leo eller Andy uppfyller detta krav, man får ingen känsla för någon av killarna och helt ärligt så brydde jag mig inte ens om vilken av dem hon skulle välja.

Det är svårt att gå in på detaljer om varför jag inte gillar boken, eftersom jag inte vill spoila er som faktiskt vill läsa den. Men det här var helt enkelt inte en bok för mig, och jag var faktiskt ganska lättad när den tog slut.

L L

VINCE & JOY - LISA JEWELL

502 sidor
Språk: Engelska
"Remember having sex for the very first time? Remember thinking: this is The One? Remember life getting in the way ? Remember wondering: what happened to the person I once was? And what happened to the person I first fell in love with?

For Vince and Joy, finding your destiny is easy. Following it, isn't. From teenage love in an eighties holiday park to flatshares, relationships, career crises and children, Vince & Joy is the unforgettable story of two lives lived separately but forever entwined; and asks the question: how do you know when something is really meant to be?"

Detta var en av de två böcker som fick följa med mig på semestern, och trots att det var en bra bok, så blev jag ändå besviken.

Anledningen till min besvikelse berodde helt enkelt på att jag ville läsa om Vince & Joy och deras kärlek. Det får man dock endast läsa om de första 80 sidorna, resten av boken handlar om deras separata liv och dåliga förhållanden. Hela tiden vet man att de ska vara med varandra, inte någon annan, men ändå lever de vidare i sina respektive förhållanden.

Jag önskar att jag bara hade plockat upp den här boken utan några som helst förhoppningar, för då kanske jag hade uppskattat den mer. Men som det är nu så fick jag inte ut det jag ville ha av boken, och därför påverkar det såklart mit betyg. Jag vill dock ändå poängtera att det ÄR en bra bok, den var bara inte riktigt så kärleksfull som jag ville att den skulle vara.

L L L

söndag 1 juli 2012

HP COVERS

Det råder väldigt delade meningar om just omslag. Vissa tycker att det inte spelar någon roll överhuvudtaget, andra vill helst inte läsa en bok om omslaget är fult. Själv är jag väl någonstans mitt emellan, jag läser böcker beroende på innehåll, men om jag har möjlighet så väljer jag det finaste omslaget. Även om det betyder att jag måste köpa en inbunden version istället för häftad, eller engelsk istället för svensk osv.

De flesta som känner mig vet att jag är ett stort Harry Potter fan, och jag har hela serien på svenska, och några böcker på engelska. Tanken är att jag ska samla på mig hela serien på engelska, och jag saknar endast bok 1,3 och 4. Men nu har jag upptäckt en annan version av omslagen (den nedre bilden) och jag kan inte bestämma mig för vilken som är finast. Ska jag fortsätta med den första varianten eller satsa på den nya?

Kanske låter lite konstigt att köpa en helt ny uppsättning bara pga omslagen, men precis så knäpp är jag när det gäller böcker. Och eftersom det här ändå är min favoritserie så är bara det bästa bra nog...

Vilken version gillar ni bäst?